Theraplay vereist speciale vaardigheden van de jeugdhulpverlener, zodat hij/zij Theraplay binnen zijn of haar eigen werkveld kan toepassen. Afhankelijk van de vooropleiding van de professional zijn er niveau’s in certificering. De opleiding tot Theraplay®Coach is voor hbo-professionals die werkzaam zijn in de jeugdhulpverlening (SKJ-geregistreerd). De opleiding tot Theraplay®Practitioner is voor BIG-, SKJ- of NIP/NVO geregistreerde academici of Post-hbo, SRVB geregistreerde vaktherapeuten.

Naast Theraplay voor ouder en kind, worden er ook trainingen verzorgd om elementen van Theraplay toe te passen in kindergroepen of het (speciaal) onderwijs; dan verzorgen de groepsleiders of leerkrachten een training voor kinderen op basis van Theraplay-principes. Hiervoor is een aparte module te volgen.

De opleidingen bestaan uit verschillende losse modules, die in Nederland alleen door De Theraplay Academie worden aangeboden.

De 4-daagse basistraining, de module Level 1 Theraplay & MIM wordt ook door de Rino Groep en door de Jeugdzorg Academie aangeboden. De Theraplay Academie biedt deze training aan als een  5 daagse training (4 dagen basistraining + 1 extra dag voor aanvullingen en vragen)

Alle hieronder genoemde trainingen / modules zijn erkend door The Theraplay®Institute uit Evanston (USA), waar het hoofdkantoor van Theraplay is gevestigd.