Theraplay vereist speciale vaardigheden van de (jeugd)hulpverlener, zodat hij/zij Theraplay of ‘elementen van de Theraplay methode’ binnen zijn of haar eigen werkveld kan toepassen. De Theraplay Academie biedt een  aanbod van trainingen en opleidingstrajecten die door het Amerikaanse Theraplay Institute zijn erkend en goedgekeurd.

Onze Nederlandse opleidingen bieden we zowel in Nederland aan als (deels) in de Algarve.

  • De basisopleiding tot Theraplay®Coach, voor alle HBO of WO-opgeleide professionals die werkzaam zijn in de jeugdhulpverlening. Dit is een 1-jarige opleiding.
  • De specialistische opleiding tot Theraplay®Practitioner. Na het afronden van de opleiding tot Coach kunnen   vaktherapeuten en universitair geschoolde psychologen of orthopedagogen deze vervolgopleiding volgen.

Voor beide opleidingen is een vereiste dat de deelnemer geregistreerd is bij een beroepsvereniging: Theraplay Coaches bijvoorbeeld bij het SKJ, Practitioners bij NIP/NVO, FGzPt, NVRG of Register Vaktherapie).

De Nederlandse trainers en supervisoren zijn gecertificeerd door  de Amerikaanse moederorganisatie The Theraplay®Institute uit Chicago (USA). De trainingsdagen worden in clusters van meerdere dagen aangeboden en daarbij heb je als deelnemer de keuze om de (Nederlandstalige) trainingsdagen in de Algarve (Zuid Portugal) te volgen, of  bij de Rino Groep in Utrecht.

Training op onze eigen locatie in Portugal.

Een bijzondere ervaring; we bieden zowel in Nederland als  in de Algarve de eerste 4 dagen van de Nederlandse opleiding aan als ‘onderdompeling’ in de Theraplay methode aan.

Tijdens je verblijf maak je als deelnemer  kennis met de Theraplay methode in zijn meest volledige vorm, want de 4 dimensies van Theraplay,  (structuur, betrokkenheid, verzorging en uitdaging) die wij belangrijk vinden in de (ouder-kind) relatie zijn tijdens deze trainingsdagen volop aanwezig voor jou als deelnemer:

 

  • Structuur: de dagen worden zo ingedeeld dat je naast het volledige trainingsprogramma ook kunt genieten van de schoonheid en je verblijf in de Algarve… Door bijtijds te beginnen en wat later te dineren hebben we een lange middagpauze en gaan we na de lunch wandelen en/of zwemmen. Elke dag brengen we je naar een ander strandje, zodat je een indruk krijgt van de afwisselende kust. De kosten zijn overzichtelijk: behalve de reis naar vliegveld Faro, is alles inbegrepen.
  • Betrokkenheid: de groepen zijn klein, 6-12 deelnemers, waardoor er voldoende ruimte is voor individuele aandacht en inbreng en er een persoonlijke, betrokken sfeer ontstaat.
  • Verzorging:  je verblijf is geheel verzorgd. Je wordt opgehaald van het vliegveld en vanaf het welkomstdiner op de avond voor aanvang van de training tot het afscheid op de laatste trainingsdag is alles inbegrepen: vervoer, overnachtingen, alle maaltijden en drankjes. En als je wilt kun je je langer blijven of eerder aankomen… uiteraard is dat wel voor eigen kosten.
  • Uitdaging: de uitdaging is om te beslissen een paar dagen uit je dagelijkse leven te stappen. Werk en privé te regelen dat je 5 dagen achtereen gemist kan worden. Je boekt je vlucht, verder is alles geregeld en inbegrepen.

Voor de opleiding tot Theraplay®Coach geldt dat je na deel 1 (de basistraining) aan de slag gaat in je eigen werkomgeving. Je krijgt online supervisie (deel 2) krijgt en neemt deel aan de 3 themadagen (deel 3). Na ongeveer 1 jaar rond je de opleiding af. Je hebt dat ervaring opgedaan met tenminste 2 gezinnen.

In de opleiding tot Theraplay®Practitioner ligt de nadruk op het verder uitdiepen van je eigen ervaringen, middels individuele supervisie en een tussentijdse en eindtoets voor het Amerikaanse Theraplay Institute. Daarnaast zijn er 3 dagen training waarbij je ook weer de keuze hebt om deze in Portugal of bij de Rino Groep te volgen. Deze opleiding doe je in je eigen tempo, het grootste deel van dit traject betreft de individuele sopervisiemomenten.

Meer informatie, data en kosten van de opleidingen, vind je hier