Theraplay vereist speciale vaardigheden van de jeugdhulpverlener, zodat hij/zij Theraplay of ‘elementen van de Theraplay methode’ binnen zijn of haar eigen werkveld kan toepassen. Afhankelijk van de vooropleiding van de professional zijn er twee niveau’s in certificering.

De Theraplay Academie en de Rino Groep bieden trainingen en opleidingstrajecten aan die door het Amerikaanse Theraplay Institute zijn erkend en goedgekeurd.

In Nederland zijn er twee opleidingstrajecten:

De opleiding tot Theraplay®Coach is voor hbo-professionals die werkzaam zijn in de jeugdhulpverlening.

De opleiding tot Theraplay®Practitioner is voor  academici, f Post-hbo,  vaktherapeuten.

Voor beiden opleidingen is een vereiste dat de deelnemer geregistreerd is bij een beroepsvereniging: Theraplay Coaches bijvoorbeeld bij het SKJ, Practitioners bij NIP/NVO, FGzPt, NVRG of Register Vaktherapie)

De opleiding kan modulair gevolgd worden (2 modules voor Theraplay Coach, 5 modules voor Theraplay Practitioner). Daarnaast is er sinds 2021 een mogelijkheid om een 1 jarige opleiding te volgen tot Theraplay Coach. Na deze 1 jarige opleiding zijn er dan nog 3 individuele modules te volgens voor hulpverleners die Theraplay Practitioner willen worden.

De eerste stap is de 5-daagse basistraining, de module Level 1 Theraplay & MIM. Deze training wordt in het Nederlands meerdere malen per jaar aangeboden, zowel in Nederland als in de Algarve.

De vervolgmodule (Level 2) en de supervisie van de beide opleidingstrajecten  worden momenteel alleen via De Theraplay Academie aangeboden.

Alle hieronder genoemde trainingen / modules zijn erkend door The Theraplay®Institute uit Evanston (USA), waar het hoofdkantoor van Theraplay is gevestigd.

Voor meer gedetailleerde informatie, prijzen, accreditatiepunten e.d. kijk op www.detheraplayacademie.nl