Theraplay vereist speciale vaardigheden van de jeugdhulpverlener, zodat hij/zij Theraplay of ‘elementen van de Theraplay methode’ binnen zijn of haar eigen werkveld kan toepassen. Afhankelijk van de vooropleiding van de professional zijn er twee niveau’s in certificering.

De Theraplay Academie en de Rino Groep werken samen in het aanbod van trainingen en opleidingstrajecten die door het Amerikaanse Theraplay Institute zijn erkend en goedgekeurd. In Nederland zijn er twee opleidingstrajecten:

  • De basisopleiding tot Theraplay®Coach, voor alle HBO of WO-opgeleide professionals die werkzaam zijn in de jeugdhulpverlening. Dit is een 1-jarige opleiding.
  • De specialistische opleiding tot Theraplay®Practitionervoor  academici en Post-hbo vaktherapeuten. Deze bestaat uit een verdiepende training (Level 2) en een supervisie-traject met zowel individuele als groepssupervisie.

Voor beide opleidingen is een vereiste dat de deelnemer geregistreerd is bij een beroepsvereniging: Theraplay Coaches bijvoorbeeld bij het SKJ, Practitioners bij NIP/NVO, FGzPt, NVRG of Register Vaktherapie)

Alle Nederlandse trainingsdagen en supervisie wordt verzorgd door docenten van De Theraplay Academie, in samenwerking met de Rino Groep en  de Amerikaanse moederorganisatie The Theraplay®Institute uit Chicago (USA). De trainers zijn gecertificeerd en opgeleid zijn door het Amerikaanse Instituut. De trainingsdagen worden in clusters van meerdere dagen aangeboden en daarbij heb je als deelnemer de keuze om de (Nederlandstalige) trainingsdagen in de Algarve (Zuid Portugal) te volgen, of  bij de Rino Groep in Utrecht.

Training in Portugal. Een bijzondere ervaring; we bieden de eerste 4 dagen van de 1-jarige opleiding (en de 3 dagen van de Level 2 training) als ‘onderdompeling’ in de Theraplay methode aan. Tijdens je verblijf maak je als deelnemer  kennis met de Theraplay methode in zijn meest volledige vorm, want de 4 dimensies van Theraplay, die wij belangrijk vinden in de (ouder-kind) relatie zijn tijdens deze trainingsdagen volop aanwezig voor jou als deelnemer:

  • Structuur: de dagen worden zo ingedeeld dat je naast het volledige trainingsprogramma ook kunt genieten van de schoonheid en je verblijf in de Algarve… Door bijtijds te beginnen en wat later te dineren hebben we een lange middagpauze en gaan we na de lunch wandelen en/of zwemmen. Elke dag brengen we je naar een ander strandje, zodat je een indruk krijgt van de afwisselende kust. De kosten zijn overzichtelijk: behalve de reis naar vliegveld Faro, is alles inbegrepen.
  • Betrokkenheid: de groepen zijn klein, 6-12 deelnemers, waardoor er voldoende ruimte is voor individuele aandacht en inbreng en er een persoonlijke, betrokken sfeer ontstaat.
  • Verzorging:  je verblijf is geheel verzorgd. Je wordt opgehaald van het vliegveld en vanaf het welkomstdiner op de avond voor aanvang van de training tot het afscheid op de laatste trainingsdag is alles inbegrepen: vervoer, overnachtingen, alle maaltijden en drankjes. En als je wilt kun je je langer blijven of eerder aankomen… uiteraard is dat wel voor eigen kosten.
  • Uitdaging: de uitdaging is om te beslissen een paar dagen uit je dagelijkse leven te stappen. Werk en privé te regelen dat je 5 dagen achtereen gemist kan worden. Je boekt je vlucht, verder is alles geregeld en inbegrepen.

Voor de 1 jarige opleiding tot Theraplay®Coach geldt dat je na deze onderdompeling aan de slag gaat in je eigen werkomgeving en online supervisie krijgt en gedurende de maanden na je verblijf in de Algarve 3 x een ’terugkomdag’ hebt in Nederland. Met jouw vaste groep rond je de opleiding na ongeveer 1 jaar af. Meer informatie over deze level 1 training vind je hier. Meteen inschrijving kan via dit formulier.

In de opleiding tot Practitioner ligt de nadruk op het verder uitdiepen van je eigen ervaringen, middels individuele supervisie en groepssupervisie. Daarnaast zijn er 3 dagen training waarbij je ook weer de keuze hebt om deze in Portugal of bij de Rino Groep te volgen. Informatie over de gehele opleiding vind je hier. Voor informatie over de level 2 klik je hier.

Kijk voor data en inschrijven hieronder of voor meer gedetailleerde info op www.detheraplayacademie.nl