In Nederland bieden we opleidingstrajecten, gebaseerd op de Amerikaanse methodiek Theraplay. Theraplay vereist speciale vaardigheden van de (jeugd)hulpverlener, zodat hij/zij Theraplay of ‘elementen van de Theraplay methode’ binnen zijn of haar eigen werkveld kan toepassen.

We bieden momenteel aan:

  • Een 1 jarige basisopleiding, voor alle HBO of WO-opgeleide professionals die werkzaam zijn in de jeugdhulpverlening. Deze opleiding is een combinatie van trainingsdagen (level 1) en supervisie over de behandelingen die je doet binnen je eigen organisatie.  Na deze opleiding kun je aangeven dat je opgeleid bent als Theraplay Coach en elementen van de Theraplay methode te gebruiken in jouw behandelingen of begeleidingen.
  • De specialistische opleiding tot Theraplay®Practitioner, bestaande uit 3 modulen (Level 2 training en 2 blokken supervisie. Vaktherapeuten en universitair geschoolde psychologen of orthopedagogen doen Amerikaanse examen voor het verkrijgen van het internationale  certificaat Theraplay@Practitioner.

Voor de opleidingen is een vereiste dat de deelnemer werkzaam is in de jeugdhulpverlening en tijdens de opleiding gezinnen heeft waarbij zij onder begeleiding van onze supervisors behandelingen kunnen starten. Daarnaast dien je al deelnemers geregistreerd is bij een beroepsvereniging: Theraplay Coaches bijvoorbeeld bij het SKJ; Practitioners bij NIP/NVO, FGzPt, NVRG of Register Vaktherapie

Alle Nederlandse trainers en supervisoren zijn gecertificeerd door The Theraplay®Institute uit Chicago (USA). Bij het afronden van onze opleidingen ontvang je een Amerikaans certificaat, dat wereldwijd gebruikt worden. De licentie als Theraplay Coach krijg je bij het afronden van de 1 jarige basisopleiding, daarmee sluit je je aan bij de Nederlandse groep therapeuten die een Theraplay opleiding hebben gevolgd.

De trainingsdagen worden in clusters van meerdere dagen aangeboden en daarbij heb je als deelnemer de keuze om de (Nederlandstalige) trainingsdagen in de Algarve (Zuid Portugal) te volgen, of op éen van onze locaties in Nederland.

Training op onze eigen locatie in Portugal.

Een bijzondere ervaring; we bieden in de Algarve de eerste dagen van de opleiding tot Theraplay Coach en Theraplay Practitioner aan als ‘onderdompeling’ in onze methode aan. Samen met de andere deelnemers volg je de rest van het opleidingstraject online en met nog enkele bijeenkomsten in Nederland.

Tijdens je verblijf maak je als deelnemer kennis met de Theraplay methode in zijn meest volledige vorm, want de 4 dimensies van Theraplay,  (structuur, betrokkenheid, verzorging en uitdaging) die wij belangrijk vinden in de (ouder-kind) relatie zijn tijdens deze trainingsdagen ook volop aanwezig voor jou als deelnemer:

  • Structuur: de dagen worden zo ingedeeld dat je naast het volledige trainingsprogramma ook kunt genieten van de schoonheid en je verblijf in de Algarve… Door ‘ morgens bijtijds te beginnen en de lesstof te verdelen over 5 dagen, heb je middag vrij om de Algarve te ontdekken en/of iets voor jezelf te doen. Elke dag kun je naar een ander strandje, maak je een wandeling of fietstocht door de omgeving, of blijf je gewoon lekker luieren bij het zwembad. De kosten zijn overzichtelijk: behalve de reis naar vliegveld Faro en je lunch, is alles inbegrepen.
  • Betrokkenheid: de groepen zijn klein, 6-12 deelnemers, waardoor er voldoende ruimte is voor individuele aandacht en persoonlijke inbreng.  Mede door de gezamenlijke diners ontstaat er een persoonlijke, betrokken sfeer.
  • Verzorging:  tijdens je verblijf zul je je echt verzorgd voelen.  Je wordt opgehaald van het vliegveld en naar een heerlijke, rustige locatie gebracht. Vrijwel alles is inbegrepen:  5 overnachtingen, 5 x ontbijt,  5 x diner inclusief drankjes en tot slot zetten we je op jouw moment weer af bij het vliegveld. Als je wilt kun je je langer blijven of eerder aankomen… uiteraard is dat wel voor eigen kosten.
  • Uitdaging: de uitdaging is om te beslissen een paar dagen uit je dagelijkse leven te stappen. Werk en privé te regelen zodat je  een paar dagen achtereen gemist kan worden. Je boekt je vlucht en de rest regelt zich vanzelf.

Beide opleidingen starten met een aantal intensieve trainingsdagen, gevolgd door het opdoen van ervaring in je eigen werkomgeving waarbij je supervisie krijgt.

In de opleiding tot Theraplay Coach leer je in het eerste trainingsblok de basisvaardigheden, zodat je meteen daarna aan de slag kunt in je eigen werkomgeving. Daarbij heb je je supervisor (en de groep waarmee je de opleiding volgt) als backup voor vragen waar je in de praktijk tegen aanloopt.

In de opleiding tot Theraplay®Practitioner ligt de nadruk op het verder uitdiepen van  de theorie en je eigen ervaringen. Hierbij horen ook een tussentijdse en eindtoets voor het Amerikaanse Theraplay Institute.

Meer informatie, data en kosten van de opleidingen, vind je hier