TRAININGEN EN OPLEIDINGEN BIJ DE THERAPLAY ACADEMIE

Theraplay vereist speciale vaardigheden van de jeugdhulpverlener, zodat hij/zij Theraplay of ‘elementen van de Theraplay methode’ binnen zijn of haar eigen werkveld kan toepassen. Afhankelijk van de vooropleiding van de professional zijn er twee niveau’s in certificering.

De Theraplay Academie en de Rino Groep bieden trainingen en opleidingstrajecten aan die door het Amerikaanse Theraplay Institute zijn erkend en goedgekeurd. In Nederland zijn er twee opleidingstrajecten:

  • De opleiding tot Theraplay®Coach is voor hbo-professionals die werkzaam zijn in de jeugdhulpverlening.
  • De opleiding tot Theraplay®Practitioner is voor  academici en Post-hbo vaktherapeuten.

Voor beide opleidingen is een vereiste dat de deelnemer geregistreerd is bij een beroepsvereniging: Theraplay Coaches bijvoorbeeld bij het SKJ, Practitioners bij NIP/NVO, FGzPt, NVRG of Register Vaktherapie)

De opleiding kan op dit moment nog modulair gevolgd worden (2 modules voor Theraplay Coach, 5 modules voor Theraplay Practitioner). Daar gaat verandering in komen in 2023, dan worden de twee modules voor de opleiding tot Theraplay Coach samengevoegd tot een 1-jarige opleiding.

De trainingen worden in Nederland verzorgd door de Theraplay Academie, in samenwerking met de Rino Groep. Daarnaast verzorgt de Theraplay Academie dezelfde Nederlandstalige trainingen in Portugal. Beide vormen van training zijn erkend door The Theraplay®Institute uit Chicago (USA), waar het hoofdkantoor van Theraplay is gevestigd. De (Nederlandse) trainers zijn gecertificeerd en opgeleid zijn door het Amerikaanse instituut.

Training in Portugal: Een bijzondere ervaring: Tijdens je verblijf, maak je als deelnemer gedurende 4 dagen (level 1) of 3 dagen (level 2) kennis met de Theraplay methode in zijn meest volledige vorm.  De 4 dimensies van Theraplay, die wij belangrijk vinden in de (ouder-kind) relatie zijn tijdens deze trainingsdagen volop aanwezig voor jou als deelnemer:

  • Structuur: de dagen worden zo ingedeeld dat je naast het volledige trainingsprogramma ook kunt genieten van de schoonheid en je verblijf in de Algarve… Door bijtijds te beginnen en wat later te dineren hebben we een lange middagpauze en gaan we na de lunch wandelen en/of zwemmen. Elke dag brengen we je naar een ander strandje, zodat je een indruk krijgt van de afwisselende kust.
  • Betrokkenheid: de groepen zijn klein, 6-12 deelnemers, waardoor er voldoende ruimte is voor individuele aandacht en inbreng en er een persoonlijke, betrokken sfeer ontstaat.
  • Verzorging:  je verblijf is geheel verzorgd. Je wordt opgehaald van het vliegveld en vanaf het welkomstdiner op de avond voor aanvang van de training tot het afscheid op de laatste trainingsdag is alles inbegrepen: vervoer, overnachtingen, alle maaltijden en drankjes. En als je wilt kun je langer blijven en/of eerder komen…
  • Uitdaging: de uitdaging is om te beslissen een paar dagen uit je dagelijkse leven te stappen. Werk en privé te regelen dat je 5 dagen achtereen gemist kan worden. Je boekt je vlucht, verder is alles geregeld en inbegrepen. Inschrijving kan via dit formulier.

De supervisiemodules, behorend bij de opleiding tot Theraplay Coach of Practitioner, zijn een combinatie van individuele supervisie en terugkomdagen met groepssupervisie. De supervisie wordt grotendeels online verzorgd. Voorafgaand aan de supervisie volg je Level 1 training.

De supervisie wordt gegeven door supervisoren die gecertificeerd zijn door The Theraplay Institute.

Voor meer gedetailleerde informatie, prijzen, accreditatiepunten e.d. kijk op www.detheraplayacademie.nl